Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Sjećanje

Dan kad su purgeri zabili Juventusu izravno iz kuta

 

   Slavnom Juventusu zabili su gol izravno iz – kornera! I pobijedili ga dvaput u tjedan dana! Bio je to poseban začin velikoj pobjedi Gradjanskog protiv Stare Dame. Štoviše, bio je to okršaj tada aktualnoga državnog prvaka Gradjanskog i Juventusa koji je upravo u prvoj polovici 1930-ih nanizao čak pet uzastopnih naslova prvaka Italije. Plavi su u Zagrebu na današnji dan, 4. srpnja, pobijedili Talijane s 3:0, i to samo tjedan dana nakon što su ih svladali i u prijateljskoj utakmici u Beogradu s 1:0.

  Dvoboji purgera i Torineza imali su svojevrsnu “pomirbenu misiju” zbog incidenata koji su se dogodili 11 godina ranije prilikom prvoga Juventusova dolaska u Zagreb. Novi je prijateljski dvoboj zakazan za 27. lipnja u Beogradu gdje je Juve već ranije imao dogovorenu utakmicu pa je pritom organiziran i ogled s Gradjanskim. Plavi su tada pobijedili Talijane pogotkom Augusta Lešnika u 85. minuti.

 Već tjedan dana kasnije, 4. srpnja, dogovorili su i utakmicu u Zagrebu. Bila je to uvjerljiva pobjeda purgera sa 3:0. No, Juve je igrao otvoreno, napadački, pritiskao obranu purgera, ali sve je pokušaje bekendirao nadahnuti vratar Franjo Glaser. Uostalom, oduševljeni je kroničar Jerko Šimić tada pisao:

  “U nedjelju su čudo od vratara Franjo Glaser skupa s ‘divovima’ Hüglom i Beloševićem pobijedili najbolju momčad koja je ikad igrala na zagrebačkom terenu, najboljeg predstavnika one zemlje koja se krasi s naslovom najboljih nogometaša na svijetu.”

  Prvi je gol osvanuo dvije minute prije kraja prvoga poluvremena. Lešnik je pucao, vratar Ugo Amoretti odbio, Antun Pogačnik glavom poslao u gredu, a pred gol-crtom natrčao Rudolf Chmelicek i zakucao u mrežu.

  A, onda, pet minuta prije kraja utakmice uslijedila je – poslastica za sve nogometne sladokusce! Branko Pleše “fakinski” je snažno zavrnuo loptu izravno iz kornera, a ona u luku prevarila vratara Amorettija koji je bezuspješno pokušao boksati pri čemu je odsjela u golu. Prisjetio se toga i sam Šimić:

   “Čuo se oštri odjek sukoba golmanovih ruku i lopte., a zatim zaglušan aplauz: Gol! Drugi gol! To je bio rijetko viđeni gol iz kornera. Pravi udarac, šut na gol iz kornera, udarac koji je bio jači od Amorettijevog boksa. Tek se sad pravo probudila istočna strana. Bura poklika: “Pla-vi! Pla-vi! Pla-vi!” nosi purgere. Talijani se zbunjuju, a navala Gradjanskog izaziva aplauze i žaljenje da nije ranije ovako potegla.”

  Samo dvije minute kasnije osvanuo je i treći pogodak, i to nakon “flipera” u kaznenom prostoru. Talijanski je vratar tada bio pred pravom kanonadom: pucao je Ivica Medarić, a Amoretti odbio, uslijedio je novi Medarićev šut, ali i ovaj je put talijanski čuvar mreže bekendirao loptu, treći je put Medarić poslao u blok, na loptu natrčao Lešnik i glavom zabio za velikih 3-0.

  Minutu prije kraja Pleše se, ohrabren ekshibicijom iz kornera, odlučio i na snažan šut s 18 metara, a lopta je fijuknula malo iznad grede.

 

Zagreb, 4. 7. 1937.

Prijateljska utakmica

Gradjanski – Juventus 3:0

Gradjanski: Glaser, Hügl, Belošević, Jazbinšek, Pogačnik, Kokotović, Medarić, Antolković (40. Chmelicek), Lešnik, Živković, Pleše

Juventus: Amoretti, Foni, Varglien I, Depetrini, Monti, Varglien II, De Filippis, Tomasi, Gabetto (77. Cason), Borel, Santhia (Menti)

Strijelci: 1:0 Chmelicek (43.), 2:0 Pleše (85.), 3:0 Lešnik (87.)