Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Uoči utakmice

Trener Jakirović: Moramo biti odlučni i pokazati čvrst gard

Autor fotografije: Slavko Midžor/PIXSELL

Pogled u retrovizor podsjeća na zanimljiv Dinamov niz: čak 10 pobjeda u 16 uzastopnih gostovanja u službenim utakmicama protiv Hajduka na Poljudu. Tako je bilo zaključno s rujnom 2020. godine... Plavi su u međuvremenu, u novih šest utakmica, četiri puta remizirali, bez pobjede, ali jedan je od tih remija, lani pred istom kulisom na Poljudu, imao slavljenički ton jer Dinamo je tim bodom i matematički osigurao naslov prvaka. Sad je pitanje kakve sastojke valja ukomponirati u epruvetu kako bi dobili formulu za nove uspješne izvedbe, a maksimirski trener Sergej Jakirović sugerira jasan odgovor: predstaviti svoju igru, okomiti nogomet, pokazati čvrst gard, nastupiti hrabro, odlučno, riskirati kad je potrebno, češće pucati po golu... To je koktel namirnica koje će nastojati pripremiti za subotnji derbi u 19:30 sati na Poljudu u dvoboju 28. kola SuperSport HNL-a.

– Očekuje nas jako važna utakmica u kojoj se, možemo reći, lomi sezona. Ostaje još jedan krug u prvenstvenom rasporedu, zadnja četvrtina od devet utakmica plus još jedna naša koja je ranije odgođena, dakle deset. Moramo biti na iznimno visokoj razini kako bismo se dobro prezentirali i pokušali sve napraviti da pobijedimo. Iako smo svjesni da neće biti lako jer i Hajduk ima svoje planove i ciljeve. Držimo sve u svojim nogama, moramo pokazati dobru igru, gard i odigrati hrabro kako bismo uspjeli ostvariti svoje ciljeve. Mi uvijek idemo na pobjedu, imamo svoj plan kako bismo željeli ugroziti Hajduk, ali moramo paziti na dobre strane suparnika. Bit će dobra atmosfera, ali doći će i dosta naših navijača, uvijek ih se čuje – istaknuo je trener Jakirović.

Kakvo je stanje s kadrom i je li se oporavio Martin Baturina?

– Dobro je stanje, u vrijeme reprezentativne stanke napravili smo pripremni mikro-ciklus s igračima koji su ostali, prvo smo se dobro regenerirali pa odradili nekoliko dobrih treninga. Baš smo bili zadovoljni. Pripremali smo se za sve što nas čeka. Baturina je trenirao, bit će u konkurenciji za utakmicu. Imam još dvije dvojbe, riješit ćemo ih u petak. Problem je što su nam se mladi reprezentativci priključili tek u četvrtak, odradili tek jedan trening, prethodno imali dug put iz Portugala.

Hoće li u konkurenciji biti i povratnik Marko Rog?

– Hoće, ide s nama na put. Jako sam zadovoljan kako izgleda s obzirom na to da nije igrao 10 mjeseci i da je prošao tako težak put s ozljedom. Ali otkad se priključio stvarno izgleda jako dobro.

Četiri dana kasnije obje će se momčadi ponovno sučeliti na istom terenu, ali u polufinalu Kupa.

– To je malo neobična situacija u rasporedu, ali u ovom trenutku samo gledamo na prvu sljedeću utakmicu, a to je ova u prvenstvu. Na njoj je maksimalan fokus, kasnije ćemo razmišljati o Kupu.

Prošle su tri i pol godine otkako je Dinamo zadnji put pobijedio na Poljudu, a u međuvremenu su maksimirsku momčad vodila petorica trenera.

– Da, zadnji put je Dinamo ondje pobijedio u rujnu 2020. godine, zabili su Lirim Kastrati i Mislav Oršić, igralo se bez publike... Malo je to neobično, ali pokazuje koliko je to zahtjevno.

U kojoj bi mjeri ova utakmica mogla utjecati na rasplet sezone u borbi Rijeke, Hajduka i Dinama?

– Imat će psihološki utjecaj, ali i nakon nje imamo još devet utakmica. Jasno je da neće biti gotovo dok matematika ne odluči, ali sa psihološke strane imat će važnu ulogu.

Kakav Hajduk očekujete?

– Jasno je da će pred svojom publikom tražiti push u leđa, ali na nama je da odgovorimo maksimalno, nadam se da ćemo tu biti dobri, da ćemo se othrvati, bitno je da igramo svoju igru. Zanima me da igramo hrabro, s loptom u nogama, da riskiramo kad treba, pogotovo u završnici, da budemo puno odlučniji, okomitiji, da pucamo po golu kad imamo priliku. Događalo nam se da imamo dobar posjed, a na kraju ispadne jalov jer ne pokušavate, pogotovo u zadnjoj trećini.

Pravdu će dijeliti njemački suci.

– Vjerujem da će se obje momčadi više usredotočiti na igru nego na uobičajeni nogometni folklor. Koliko imam informaciju, ovaj sudac ne dozvoljava apsolutno ništa, ni mahanje rukama ni prigovore niti pritisak tako da će vjerojatno biti respekt kod obiju momčadi. Bit će to, ‘ajmo reći, kao da je europska utakmica, a tu se onda puno više igra efektivno, puštaju malo čvršću igru i kartoniraju sva iščašena ponašanja.

Dinamu je ove sezone u derbijima u gostima, i protiv Rijeke, Hajduka i Osijeka, nerijetko nedostajao neki detalj za željeni rezultat. Je li možda razlog u tome što je Dinamo znao suviše oprezno ući u dvoboj?

– Mi smo prije svake od tih utakmica igrali europski dvoboj tri dana ranije. Dakle, može biti do toga, a može biti i do činjenice da slabije igramo na gostovanjima. Puno smo bolji, fluidniji, proaktivniji kod kuće, a trebalo bi biti svejedno gdje igramo. Volio bih da i u gostima igramo svoju igru, da smo jednako hrabri kao kod kuće jer uvjeti su isti, teren je istih dimenzija... Morat ćemo to promijeniti jer u ovom zadnjem krugu igramo puno više utakmica u gostima nego kod kuće – zaključio je trener Jakirović.

Kopirano!