Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Sjećanje

Gradonačenik Bandić: Lamza je bio 'Messi'

Autor fotografije: Goran Stanzl/PIXSELL

Pripazite malo, pa Lamza opet sjedi preblizu balkonu - u šali je i uz prateći smijeh auditorija dobacio netko od veselih uzvanika ugodnoga i zabavnog druženja sa slavnom Dinamovom generacijom iz 1967. godine. I sam Stjepan Lamza danas otvoreno i bez sustezanja priča o svojem padu s balkona nakon povijesne pobjede plavih protiv Eintrachta u Zagrebu, i sam se zna našaliti na vlastiti račun i s osmijehom prepričavati manje ili više opasne avanture iz igračkih dana. Brojni igrači iz zlatnoga maksimirskog naraštaja okupili su se kod sjajnih domaćina – Rudija Belina i njegova sina Kristijana – kako bi se kroz brojne anegdote i zabavne priče prisjetili slavnih dana. Cijeli je događaj u ulozi posebnoga gosta uveličao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također plovio uspomenama i evocirao detalje iz romantičarskoga nogometa šezdesetih.

Gradonačelnik je sve prisutne razveselio i prigodnom tortom, ukrašenom kolažom Dinamovih fotografija iz 1967. godine uz natpis: „Dinamovoj Zlatnoj generaciji sa zahvalnošću i ponosom.“ U gradonačelnikovoj su pratnji između ostalih bili i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić te glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović.

Upravo je domaćin Belin bio jedan od motora koji je te, 1967. godine, vukao Dinamo prema najvećem trofeju u klupskoj povijesti. Unatoč zdravstvenim tegobama, popularni je Rudač uvijek vedar, razdragan, uvijek spreman na društvo, zabavu, a kao i većina njegovih tadašnjih suigrača, pomno prati i današnju generaciju Dinamovih igrača, emotivno proživljava svaku utakmicu plavih.

Povod okupljanja bio je približavanje 50. obljetnice povijesne utakmice protiv Eintrachta u polufinalu KVG-a. Nijemci su u prvom dvoboju u Frankfurtu pobijedili 3:0, da bi plavi maestralnom izvedbom u uzvratu, uz uraganske nalete u prvom dijelu, postigli dva brzopotezna pogotka, u drugom dijelu nadoknadili tri gola zaostatka, da bi u produžetku upravo Belin pogotkom iz jedanaesterca odveo Dinamo do pobjede 4:0 i plasmana u finale gdje su svladali Leeds Uniteda. Uzvratni je okršaj protiv Eintrachta odigran 14. lipnja 1967.

Na okupljanju su, uz domaćine Rudolfa i Kristijana Belina, bili Zlatko Škorić, Slaven Zambata, Stjepan Lamza, Branko Gračanin, Marijan Čerček, Zdenko Kobešćak, a iz Pariza je navratio i njihov tadašnji suigrač Vladimir Mataušić. Druženje je uveličao i nekad iznimno popularni radijski voditelj Pjer Vukelić, veliki prijatelj generacije iz šezdesetih.

Ipak, cijeli je duh generacije samo u jednoj kratkoj rečenici uspio sažeti Lamza: – Ja sam volio Dinamo i volio sam igrati.

I to je sve! Volio je Dinamo i nogomet. Na njegove se riječi nadoveza gradonačelnik Bandić: – Uh, Štef Lamza... On je bio Messi u to vrijeme!

 

Postoji mogućnost da maksimirske legende ponovno vidimo na travnjaku, barem nakratko. Otprilike dva tjedna dijele nas od otkrivanja obnovljenoga igrališta NK Trnje,a gradonačelnikova je idejna da se, na svečanosti otvorenja, u revijalnoj utakmici sučele veterani Trnja i Dinamova generacija iz 1967. Bit će dovoljno i nekoliko minuta, tek za buran pljesak i naklon...

Kopirano!