Prijavi se putem email-a ili Facebooka

Zaboravili ste lozinku? Kliknite ovdje

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu
Morate ispuniti ovo polje

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Registriraj se putem email-a ili Facebooka

Ako već imaš korisnički račun Prijavi se

Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje
Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

Morate ispuniti ovo polje Morate unijeti valjanu email adresu

Povratak imena Dinamo

Iz Maksimira poletjele 43 ''Amorove strelice''

Bio je to dan kad su iz Maksimira poletjele 43 „Amorove strelice“... Na dan zaljubljenih, na samo Valentinovo, 14. veljače 2000. godine, ponovno su se u zagrljaju našli Dinamo i dinamovci! Nakon devet godina lutanja, nakon kratkotrajne ekshibicije s nespretnim i povijesno nespojivim hibridom HAŠK Građanski i sedam godina Croatije, nakon silnoga iščekivanja i čežnje vratio se – Dinamo.

Na Skupštini na Valentinovo pojavila su se 44 od 50 skupštinara pri čemu su 43 svoj glas dali povratku imena Dinamo. A, niti onaj jedan preostali nazočni član nije suviše odmaknuo od zajedničke ideje, možemo reći da je svojim glasom „pogodio stativu“ jer poželio je promjenu imena u – Dinamo-Croatia.

Slavno ime purgerskoga kluba dekretom je prebrisano 25. lipnja 1991. godine kada je zaživio „nemušti koktel“ koji je sjedinio nekadašnje rivale HAŠK i Dinamova prethodnika Građanski. Ideja je bila da naziv HAŠK figurira tek kao svojevrsni prefiks, a da u dnevnoj komunikaciji ljudi koriste samo Građanski. Stvarnost je, razumljivo, bila posve drukčija, nespretna je složenica zaživjela u svojem punom obliku i bilo je jasno da takva, teško izgovorljiva i povijesno neopravdana, ne može dugo trajati. Nestala je već godinu i pol kasnije, 24. veljače 1993., kada je klub preimenovan u NK Croatia.

Kako god, tajnim glasovanjem 14. veljače 2000. u 18:02 sati vraćen je Dinamo što je „urbi et orbi“ obznanio tadašnji predsjednik Skupštine Stjepan Brolich:

– Ovome klubu vraćeno je ime Dinamo! Od ovoga trenutka ime našeg kluba opet je Dinamo!

Uslijedio je gromki pljesak i samih skupštinara, ali i novinara, a kada se glas pronio i izvan maksimirskih salona, počelo je neobuzdano slavlje. Podno zapadne tribine okupilo se oko 3.000 navijača...

Tadašnji kapetan Robert Prosinečki također je s pljeskom popratio povratak imena, ali i upitao: 

– Sretan sam, najvažnije je da će i naši navijači biti sretni. Nego, hoćemo li u subotu protiv Vukovara igrati u dresovima s Dinamovim grbom?

Doista, pet dana kasnije, u toj prvoj utakmici po povratku imena, u remiju protiv Vukovara u gostima, 0:0, na otvaranju proljetne polusezone, na dresovima je ponovno „zasvijetlio“ dobri, stari, prepoznatljivi Dinamov grb.

 

Šaljem...
{{comment.Date | date:'dd.MM.yyyy HH:mm'}}
{{ comment.User.NameUser }}

Ovaj članak još nema niti jedan komentar.
Učitavam komentare...