Don't have an account? Register

Registration successful. We have sent a confirmation link to your email address.

Thank you
New Password

You have successfully confirmed your account

Please set your password before going on

You have chosen to reset your password

Please set a new password for your account

Don't have an account?
Don't have an account? Register

Join the Dinamo family!

Register and enjoy all benefits of using an account on Dinamo's website

Presented by

PSK logo

Can't find what you're looking for?
Maybe some of the following will help you:

Premier League International Cup

Mladi dinamovci u Engleskoj: Veselimo se dodatnom iskustvu za mlade igrače

Aktualna sezona 2022/23. označila je povratak Premier League International Cupa, prijateljskog kupa za mlade nogometaše do 21 godine koje se održava na engleskom tlu. Dinamo i ove sezone sudjeluje na poznatom turniru u sklopu kojeg su mu preostale još tri prijateljske utakmice, a momčad predvođena Ivanom Senzenom već sutra ima pred sobom novo iskušenje.

Plavi su prvi dvoboj u ovom natjecanju igrali početkom listopada protiv Liverpoola, a engleska je momčad slavila rezultatom 2:0. Sad ih još čekaju utakmice protiv Stoke Cityja (1. veljače), Crystal Palacea (4. veljače) i Evertona (8. veljače).

- Čekaju nas tri utakmice, cijeli taj put smo zamislili kao nastavak pripremnog perioda, cilj je povesti 20 igrača i tri vratara i nakon tih dvoboja donijeti neki konačni sud gdje se trenutno nalazimo - kazao nam je u uvodu najave trener Ivan Senzen koji će povesti momčad u Englesku, a onda istaknuo jedan vrlo bitan detalj: 

- Ono što treba reći da ćemo imati mnogo mlađu ekipu od protivnika koji nas čekaju, s nama ide desetak igrača koji su 2005. godište, a ostali su 2004., osim dva kadeta koja planiramo priključiti i tako ih nagraditi za trud i rad, tako da ćemo imati i 2006. godište. Odmah znamo da nas čekaju teške utakmice jer u rosteru ostalih momčadi dominiraju 2001., 2002. i 2003. godište što znači da su to igrači stariji od naše ekipe čak nekoliko godina, ali svakako da će nam i ovaj podražaj dobro doći - rekao je trener Dinamovih juniora koji će ovoga puta na raspolaganju tako imati itekako pomlađen sastav. 

Podsjetimo, Premier League International Cup nogometno je prijateljsko natjecanje u organizaciji FA Saveza te okuplja 24 vrhunske europske nogometne akademije - 12 najboljih pod engleskom zastavom i 12 najboljih iz ostatka Europe. Dinamo je po peti put prepoznat kao klub s jednom od najuspješnijih nogometnih akademija te redovito sudjeluje na ovom turniru. 

Uz Al Abtal Cup i UEFA Youth League, ovo je još jedno od natjecanja u kojima mladi talenti iz kluba skupljaju iskustvo koje će imati neprocjenjivu vrijednost za budućnost u njihovim karijerama. 

- Sve što prolaze u ovakvim natjecanjima, pa čak i prijateljskog tipa, je vrlo blizu onoga što ih čeka u seniorskom nogometu. Od pripreme utakmica, samih utakmica do prijeko potrebnog brzog oporavka i novih dvoboja koji čekaju iza ugla. Naravno, i što se tiče mentalnog razvoja, bitno je da ovi igrači napreduju. Primjerice, u prvom dijelu sezone ih je većina odigrala 32 utakmice, što nije nimalo mala brojka. Ali, učimo ih da to što je prošlo ostave iza sebe i fokusiraju se na nadolazeće izazove. Tu mi treneri iz mlađih kategorija imamo veliku odgovornost. 

Posebno zadovoljstvo treneru Senzenu pričinjava činjenica kako je trener prve momčadi Čačić na rovinjske pripreme prve momčadi uoči nastavka sezone poveo čak šestoricu nogometaša iz mlađih kategorija, a na čak petoricu njih, sudeći prema prvim danima proljetnog dijela sezone - najozbiljnije računa.

- Da, pet ih je sada u prvoj momčadi, i zbog toga nam je izrazito drago. Ja se iskreno nadam da će dobiti šansu, a nama se pak otvara mogućnost i prilika da damo šansu nekim mlađim dečkima, i to nekako sažima rad i ciljeve naše škole. U prvom dijelu sezone smo imali Ligu prvaka za mlade, vidjeli smo što možemo s najjačim snagama, ali sad će ritam biti malo lakši, cilj je iskušati što više mlađih dečki i producirati igrače za prvu momčad.

"POTREBAN JE BALANS REZULTATA I RAZVOJA MLADIH TALENATA"

Kako ćete vi kao trener juniora dočekati nastavak prvenstva, posebno s obzirom na činjenicu da je u završnici jesenskog dijela sezone Rijeka preuzela čelnu poziciju?

- Da, dogodio nam se mali pad u zadnjih par utakmica. Teško su momčadi pali porazi od Hajduka i Osijeka, a još teže remi s Goricom jer su očekivali sigurnu pobjedu. Na neki način dečkima ništa ne možeš zamjeriti, akumulirali smo ogroman broj utakmica na jesen, sad je bitno fokusirati se na sljedeće izazove i utakmice, na tome se puno mora raditi, bitno je da kao momčad poraze ne shvaćamo kao katastrofu. Cilj u mlađim kategorijama je razvijati igrače i plasirati ih u prvu momčad. Ja prvi kažem da želim pobjedu u svakoj utakmici, ali dugoročni cilj je razviti mladog igrača i osigurati prvoj momčadi da može posegnuti u svoj bazen s mladim talentima, tu treba pronaći pravi balans između rezultata i razvoja.

Motivacija će onda, pretpostavljamo, za proljetni dio sezone biti još snažnija? 

- Motivacija je uvijek prisutna, ja pokušavam dečkima svaku utakmicu, bez obzira na protivnika i natjecanje, predstaviti kao najvažniju stvar koja je pred njima.

Već smo rekli, šestorica igrača iz vaše selekcije dobila su priliku sudjelovati na pripremama prve momčadi u Rovinju - kakva je bila vaša reakcija kad su dobili poziv, kako trenutno izgleda vaša komunikacija? 

- Svima sam čestitao što su pozvani na pripreme, rekao sam im da je to nagrada za njihov trud i rad. Nisam ih previše gnjavio tijekom priprema jer su naravno bili u svom svijetu, fokusirani na zadatke koji su pred njima. Prije utakmice protiv Brava na Maksimiru, u kojoj su svi dobili priliku, baš su sjajno reagirali, i svi mi skupa iz mlađih kategorija smo bili presretni i ponosni. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni prvim dijelom sezone, a na proljeće svi imamo slične ciljeve, zaključio je trener Senzen. 

Igrači Dinama u utorak putuju u Englesku te im želimo puno sreće u svim utakmicama prijateljskog kupa!

 

Copied!