Sign up using Email or Facebook

Forgot password? Click here

You have to fill out this field You have to enter a valid email address
You have to fill out this field

Join the Dinamo family!

Register now and enjoy all the benefits of owning an official Dinamo account.

Register using email or Facebook

If you already have an account Login

You have to fill out this field
You have to fill out this field
You have to fill out this field You have to enter a valid email address

Unesite svoju email adresu i poslati ćemo vam upute za resetiranje lozinke

You have to fill out this field You have to enter a valid email address

Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku

Dinamo šesti na svijetu, treći u Europi

„Dinamo Zagreb ispisao je povijest“, stoji u tekstu objavljenom na službenoj stranici Međunarodnoga instituta za nogometnu povijest i statistiku, IFFHS. Institut je u svom izračunu uvrstio maksimirsku momčad na šesto mjesto najuspješnijih klubova u 2021. godini. Kako se među tom šestoricom nalaze i tri južnoamerička kluba, to znači da je Dinamo u takvom „logaritmu“ treći najbolji u Europi.

Na vrhu ljestvice je aktualni južnoamerički prvak, brazilski Palmeiras iz Sao Paula, s 322 boda, odmah iza je njegov ligaški suparnik iz Belo Horizontea, Atletico Mineiro, s 313, dok se na trećem mjestu, kao najbolji europski predstavnik, nalazi Manchester City s „okruglih“ 30' bodova. Četvrto mjesto dijele Chelsea i Flamengo iz Rio de Janeira s 289, dok je odmah iza njih Dinamo s 282. Top 10 zaključuju Bayern s 271, Real Madrid s 262, Ajax s 261 i brazilski Athletico Paranaense s 252 boda.

Parametri pri statističkom izračunu podrazumijevaju učinak momčadi u domaćim i međunarodnim natjecanjima unutar kalendarske godine. Uključena su isključivo natjecanja pod okriljem nacionalnoga saveza, UEFA-e i FIFA-e. Nacionalna prvenstva kategorizirana su u četiri kvalitativna razreda, a sukladno tome određen je i način bodovanja za IFFHS-ovu ljestvicu najuspješnijih klubova.

Dinamo je u 2021. godini osvojio naslov prvaka i Kup, plasirao se u četvrtfinale Europa lige, a u drugoj polovici godine zauzeo drugo mjesto u skupini Europa lige izborivši plasman u proljetni dio natjecanja.

Palmeiras je postao 16. pobjednik ovoga natjecanja. Ovaj prestižni epitet dosad su uspijevali dohvatiti Barcelona pet puta, Real Madrid u četiri navrata, Liverpool triput, po dvaput Bayern, Manchester United, Milan, Inter, Juventus i Sevilla. Po jednom su laskavi naslov osvajali Roma, Ajax, PSG, Valencia, Atletico Madrid, kolumbijski Atletico Nacional i sad Palmeiras.

Redoslijed klubova prema statističkom izračunu IFFHS-a za 2019. godinu:

1. Palmeiras 322, 2. Atletico Mineiro 313, 3. Manchester City 300, 4. Chelsea i Flamengo po 289, 6. Dinamo Zagreb 282, 7. Bayern 271, 8. Real Madrid 262, 9. Ajax 261, 10. Athletico Paranaense 252, 11. PSG 249, 12. Juventus i Manchester United po 242, 14. Benfica 241, 15. Olympiacos 238... 98. Rijeka 137,5... 144. Osijek 112... 175. Hajduk 99,5...