Nemaš račun? Registriraj se

Registracija je uspješno izvršena. Na tvoj mail smo poslali link za potvrdu korisničkog računa.

Hvala vam
Nova Lozinka

Uspješno ste potvrdili svoj korisnički račun

Molimo odredite svoju lozinku prije nego nastavite

Odabrali ste resetiranje lozinke

Molimo postavite novu lozinku za svoj korisnički račun

Nemaš račun?
Nemaš račun? Registriraj se

Postani dio Dinamove obitelji!

Registriraj se i uživaj u svim pogodnostima korisničkog računa na Dinamovoj stranici

Presented by

PSK logo

Ne možeš pronaći ono što tražiš?
Možda ti pomogne nešto od sljedećeg:

Redovna Skupština:

2016. godina jedna je od najuspješnijih

Autor fotografije: gnkdinamo.hr

Dobro je poznato da je Dinamo prošle godine doživio jednu od najuspješnijih godina u povijesti kluba, a statistika je ono što to i dokazuje.

GNK Dinamo u 2016 godini imao je 492.723.273 kn prihoda, što je povećanje od 99.1% u odnosu na 2015., dok 90.11% prihoda čini prihod od prodaje igrača i prihod od UEFA-e.

S druge strane, rashodi su iznosili 389.075.780 kn od čega većinu iznose rashodi za plaće igrača i trenera. Te 2016 godine tako je ostvarena dobit u iznosu od 103.647.493 kn.

GNK Dinamo je u sustavu poreza na dobit od 2013., a također je u sustavu PDV-a i fiskalizacije. Bitno je za napomenuti da je GNK Dinamo na ime svih poreza u Hrvatskoj samo u 2016. godini uplatio iznos od 34.212.537,84 kn.

Upravo su svi ovi podaci bili prezentirani na Redovnoj Skupštini Dinama u ponedjeljak, 13. ožujka, koju je otvorio glavni direktor kluba Tomislav Svetina: - Okupili smo se da bismo usvojili izvješće za 2016. godinu koja je po puno toga bila specifična. Apsolutno je najuspješnija godina, financijski i sportski, godina na koju svi iz obitelji Dinama mogu biti ponosni.

- Te godine sve su naše selekcije na nacionalnoj razini osvojile prvenstvo Hrvatske, a tri selekcije od četiri osvojile su i Kup. Jedina koja nije osvojila je '98. godište, eto, izmaknula nam je nažalost jedna titula – rekao je Svetina pa nastavio: - Imali smo Ligu prvaka na Maksimiru, kao i Ligu prvaka mladih pa smo tako što se tiče te godine ''osvojili'' sve što se moglo osvojiti. Vjerujem da će 2017. biti na tragu te prošle godine.

Koja je bila vizija Dinama u 2016.? - Klupska je politika bila potpuno jasna, zadržati vrh u prvenstvu i općenito nogometu, jačati školu, uvoditi što više tih igrača u prvu momčad. Približili smo te mlade igrače prvoj momčadi maksimalno, 10 igrača potpisalo je nedavno ugovore na pet godina, oni su svi starosti od 18 do 21 godine. I dalje imamo velik broj mladih igrača u momčadi, a to je svjetla sadašnjost i još ljepša budućnost.

Na Skupštini je bilo prisutno 60 od 80 Skupštinara, a na početku je održana minuta šutnje za nedavno preminulu legendu Dinama Zvjezdana Cvetkovića.

Kako direktor komentira poslovne rezultate u prošloj godini? - 2016. godina bila je najuspješnija poslovna godina u periodu iza nas. S ponosom mogu istaknuti da je prihod za 2016. na razini respektabilne kompanije koja se bavi priređivanjem igara na sreću. 

Svetina je pojasnio strukturu prihoda: - U strukturi prihoda najveći je dio prihod od transfera igrača i onaj kroz sudjelovanje u europskim natjecanjima, a prihod od lokalne samouprave je malo manje od 5%. Grad Zagreb nije taj koji financira Dinamo koji uredno plaća svoje obveze. Budžet za sport Hrvatske je 109 milijuna kuna, a mi smo platili oko 35 milijuna poreza. S ponosom to ističemo jer ozbiljno pristupamo tome, ozbiljan smo klub, prihodujemo, ali i plaćamo. Svaki mjesec smo podložni kontroli ulaznih i izlaznih faktura.

GNK Dinamo u 2016 godini imao je 492.723.273 kn prihoda, što je povećanje od 99.1% u odnosu na 2015., dok 90.11% prihoda čini prihod od prodaje igrača i prihod od UEFA-e.

S druge strane, rashodi su iznosili 389.075.780 kn od čega većinu iznose rashodi za plaće igrača i trenera. Te 2016 godine tako je ostvarena dobit u iznosu od 103.647.493 kn. 

Nema dvojbe da je 2016. godina zaista jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija za Dinamo: - Kad se stavi na kup sportski rezultat, poslovni rezultat i novi ugovori s igračima mislim da možemo nazvati 2016. najuspješnijom u povijesti Dinama – rekao je direktor pa nastavio o aktualnoj tematici: - Dogodio se penal u Vinkovcima, dogodio se nezabilježen ispad na terenu u Splitu, policija stoji, redari ne reagiraju... Nakon našeg penala tražili su ostavke, a sada se nitko od silnih političkih stranaka nije očitovao na događanja u Splitu. Puno je veće pitanje kad naoružan čovjek ganja suca po travnjaku, nego je li dosuđen jedan penal ili nije. Bili smo svjedoci nakon toga čitavom nizu sudačkih propusta. Mi radimo u teškim uvjetima, a postižemo dobre rezultate.

Direktor je za kraj imao jasan zaključak: - Kroz trend prihoda u zadnje tri godine vidite da što je veći pritisak na nas mi smo bolji i jači. To što Rijeka bježi četiri boda to ništa ne znači, jer to što imamo na terenu je ogroman zalog za uspjeh. Siguran sam da ćemo u zadnjem kolu zajedno proslaviti 12. naslov prvaka u nizu. Imamo zatvoren budžet za 2017. godinu, i to bez prodaje igrača i bez Lige prvaka. Izašli smo iz financijskog nadzora UEFA-e jer smo ostvarili takav rezultat.

Predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić otvorio je svoj govor riječima zahvale njegovom prethodniku, g. Mirku Gjurašinu: - Zahvalio bih dosadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora, doktoru profesoru Gjurašinu na svim izvješćima u posljednjih 11 godina dok je on obnašao ovu funkciju. Zanimljivo, to se poklapa s mojih 11 godina članstva u Izvršnom odboru Dinama. Hvala tom uspješnom liječniku, velikom čovjeku i još većem dinamovcu.

Rožić je, između ostaloga, kratko pojasnio zanimljivu strukturu prihoda modrog kluba: - Dinamo od pola milijarde kuna prihoda, od ulaznica ostvaruje 0.14%, od godišnjih ulaznica 0.22%, dok na temelju TV prava ostvaruje 0.59% - rekao je pa nastavio: - Grad Zagreb ima 4.86% prihoda u toj strukturi, a ta sredstva se odnose na održavanje stadiona i rad s mladim nogometašima u školi. Na stadion i svakodnevno održavanje odlazi više od pola tog novca. Sve što Dinamo ulaže u obnovu je iz drugih Dinamovih sredstava, ne iz tog novca.

Najviše prihoda Dinamo ima od međunarodnih natjecanja: - Dinamo živi od sudjelovanja u međunarodnim natjecanjima i od prodaje igrača. Mislim da se Uprava kluba bavi nekim mađioničarskim poslom.

Savjetnik Uprave Zdravko Mamić obratio se prisutnima uz nekoliko riječi: - Možete biti ponosni na prošlost Dinama i na rad Uprave. 

Predsjednik kluba Mirko Barišić završio je Skupštinu kratkim govorom: - Iskreno zahvaljujem na vašem doprinosu i vjeri u sve ovo što Dinamo i Uprava rade. Mislim da tu simbiozu treba održati i da je to način da zadržimo ovako uspješan sportski klub te da se nosimo ravnopravno s drugim velikim klubovima u Europi.

Kopirano!